Leif de Leeuw Band - Ammerstol - 29-03-2015

Een band die tijdens Culemborg Blues vorig jaar grote indruk had achter gelaten was de Leif de Leeuw Band en afgelopen zondag deed zich de gelegenheid voor hen nogmaals (en bereikbaar) te zien via een volledig concert.

Gemakshalve citeer ik hieronder wat ik destijds over hen schreef :

Leif is toch wel een van onze meest veelbelovende - en gelauwerde - gitaar talenten - nog pas 20 jaar ! - met als aansprekende 'helden' o.a. David Gilmour, Joe Walsh, Jeff Beck, Johhny Winter en Joe Bonamassa. Met laatstgenoemde mocht hij zelfs in Carré het podium delen ! Ik kan verraden dat het optreden al mijn hooggespannen verwachtingen waar maakte : Leif weet zijn virtuositeit op een uitstekende manier te doseren. Ook hij zegt een mix van bluesrock, funk, soul en fusion te willen spelen, maar verloochent zijn roots nimmer : de blues. In tegenstelling tot veel andere gitaar helden kent hij klaarblijkelijk ook zijn beperkingen en heeft iemand in de band die de vocalen voor de rekening neemt. In dit geval is dat de eveneens erg jonge - en bijzonder snel gekapte - Britt Janssen die naar verluidt ook aardig overweg kan met de 6 snaren. Zij heeft een aangename stem, die volwassener klinkt dan heer leeftijd zou doen vermoeden en vertolkt haar rol met veel verve en beleving. Ik heb van het optreden genoten en was onder de indruk van de professionaliteit.
Smaakt naar meer !

Het zal dus niet verbazen dat wij het herfstachtige weer - regen, harde wind - trotseerden om ons rond 15.30 te melden in Cultuur Café Ammerstol, gelegen in - inderdaad - Ammerstol, even achter het pittoreske Schoonhoven.

Behalve mijzelf waren blues liefhebbers Frans en Margreet van de partij en laatstgenoemde had tevens de rol van chauffeur van dienst op zich genomen. Ondanks de klimatologische ongemakken en het feit dat een flink gedeelte van de Lekdijk half open lag en wij tussen de met regen gevulde gaten in het wegdek door moesten manoeuvreren kwamen wij op tijd aan en konden vrijwel voor de deur parkeren. Het podium, de bar en een kleine eetzaal zijn ondergebracht in een gebouw met de zeer aansprekende naam Het Gebouw, ongetwijfeld het resultaat van een ooit uitgeschreven wedstrijd voor de beste naam van het pand. Maar op de muzikale weekeinden wordt het geheel tijdelijk omgedoopt tot Cultureel Café.


xyz

Voor de zeer sportieve prijs van slecht 5 euro werden wij toegelaten, doch niet nadat wij ook een flinke handvol van de obligate munten - @ 2 euro/stuk - hadden aangeschaft, te gebruiken voor het betalen van de consumpties, vloeibaar of anderszins. Het was nog tamelijk rustig, maar Frans, een regelmatige bezoeker, verzekerde ons dat het waarschijnlijk toch aardig druk zou worden. Gelukkig waren de leden van de band al wel aanwezig en konden de liefhebbers zich al bij hen melden voor gesigneerde exemplaren van hun debuutalbum genaamd 'EP Deluxe', verkrijgbaar als CD en - weer helemaal terug van weggeweest - als vinyl. Britt had, als altijd, ook haar oude hond meegenomen, een Labrador-achtige die een kleurig dekje droeg met de tekst Ik ben slechthorend. Zijn modderpoten werden door haar stuk voor stuk met de hand geveegd na binnenkomst.

Om 16.15 - ietsje later dan aangegeven - trapte de band af, ten overstaan van een inmiddels al behoorlijk gevulde zaal. De aangetreden fans en andere liefhebbers van een muzikaal dagje uit hadden zich weer in hun beste blues outfits gehesen en zorgden voor een goede sfeer. Helaas moesten wij al snel vaststellen dat een vervelend, maar vrijwel overal terugkerend fenomeen zich ook hier nadrukkelijk manifesteerde : er doorheen ouwehoeren. Gelukkig was het geen akoestisch concert, dus door even op te rukken naar de voorste rijen konden we het rumoer weer tot een aanvaardbaar niveau reduceren, maar we hebben ons allemaal verbaasd - en bij tijd en wijle, tijdens hele rustig passages in sommige songs, geërgerd - aan het gebrek aan respect van vele bezoekers jegens de muzikanten.

xyz

Desalniettemin lieten wij ons het plezier hierdoor niet ontnemen en, gesterkt door de regelmatig aangerukte flesjes bier en glazen cola - alles 1 munt - hebben wij genoten van een geweldig goed concert. Gedurende ruim 2 uur, verdeeld over een drietal sets en onderbroken door pauzes van ca. 1 kwartier, kwamen wij geheel aan onze trekken ! De band, winnaars van The Dutch Blues Challenge 2014 tourt intensief door Nederland (en gaat straks ook Europa in) en weet hoe ze een inspirerende en afwisselende set list moeten afwerken. Ze zijn van meer markten thuis dan alleen pure blues en er kwamen dus ook soul, diverse onderstromingen van rock, zelfs jazz en een snuifje funk langs. Ook covers van grote hits ontbraken niet : Stevie Ray Vaughan, Pink Floyd, en ons eigen Focus waren daarvan slechts enkelen.

Het concert ging sterk van start en kende een kwalitatief opgaande lijn, wat zich vertaalde in het gegeven dat tijden de 3e en laatste set en de obligate toegift de dansvloer zich vrijwel geheel had gevuld met danslustigen. Het was duidelijk op de gezichten van de muzikanten af te lezen dat zij dit als een compliment voor hun niet geringe inzet ervoeren. Alle muzikanten studeren op serieuze muzikale onderwijsinstellingen op het instrument van hun keuze en lieten tijdens het concert horen dat hun overwinning bij genoemde Dutch Blues Challenge niet onverdiend was. Leif hoeft zich voor geen enkele internationaal befaamde gitaarheld te schamen, Britt is niet alleen een zeer verdienstelijke gitarette, maar tevens een zangeres met zelfvertrouwen, die met het verstrijken van de tijd steeds beter lijkt te worden.

Als voorbeelden hiervan noemen wij slechts een adembenemend indrukwekkende cover van Leonard Cohen's Bird On The Wire, een duo optreden van Leif en Britt, waarbij bassist en drummer het podium (eenmalig) verlieten.

Leif & Britt - Bird On The Wire

en de geweldige cover van oude internationale hit van ons eigen Focus.

Leif de Leeuw Band - Hocus Pocus

En ook hun fenomenale slow blues - schuifelen ! - die wij al eerder lieten zien ontbrak gelukkig niet.

Lei de Leeuw Band - Once And For All

Samenvattend wij kunnen spreken van een meer dan welbestede middag waarop wij getuigen waren van een geweldig concert. Alle hulde aan de muzikanten die, ondanks het incidentele rumoer, er 100% voor gingen en hun inspanningen uiteindelijk beloond zagen via een goedgevulde zaal - ik schat tegen de 100 man en vrouw - die geheel aan hun voeten lag. De merchandise ging grif van de hand, de band leden waren uiterst vriendelijk en volop aanspreekbaar, kortom het was meer dan de moeite waard om er een verslag aan te wagen. Jammer genoeg zijn de video's hierboven niet van het bijgewoonde concert, maar je kunt niet alles hebben ;-)

Rond 20.00 zette Margreet mij weer voor de huisdeur af en kort daarna schoof ik een smakelijke magnetron maaltijd naar binnen. Het smaakte voortreffelijk !

Leif de Leeuw - gitaar
Britt Jansen - zang, gitaar
Eibe Gerhartl - bas, spreekstalmeester
Niels Duindam - drums

0 Responses to Leif de Leeuw Band - Ammerstol - 29-03-2015

  1. There are currently no comments.